Proteste de amploare în Franța


Warning: Undefined variable $pinterestURL in /home3/gtd/stiri.gtd.ro/wp-content/themes/covermag/functions.php on line 103

Sindicatele speră să scoată personal în sectoare precum industria alimentară și sănătatea, pe lângă cel din transporturi.

Liderii sindicali speră că lucrătorii vor fi încurajați de decizia guvernului de a-i forța pe unii dintre ei să se întoarcă la muncă în lanțul de benzinării pentru a încerca să reia alimentarea cu combustibil, o mișcare pe care unii spun că ar putea pune în pericol dreptul la grevă.

Sindicatul CGT a cerut, în special, retrageri continue în a patra săptămână la TotalEnergies, în ciuda faptului că compania petrolieră a ajuns la un acord care include o creștere de 7% și un bonus vineri cu alte sindicate. CGT cere o creștere a salariului cu 10%, invocând inflația și profiturile uriașe ale companiei.

Anulări Eurostar

Eurostar a declarat că anulează unele trenuri între Londra și Paris din cauza grevei.

Pe măsură ce tensiunile cresc în a doua cea mai mare economie a zonei euro, grevele s-au extins deja în alte părți ale sectorului energetic, inclusiv în gigantul nuclear EDF, unde lucrările de întreținere esențiale pentru alimentarea cu energie a Europei vor fi amânate.

Un reprezentant al sindicatului FNME-CGT a declarat luni că grevele afectează lucrările la 10 centrale nucleare franceze, cu întârzieri suplimentare la întreținerea a 13 reactoare și producția de energie franceză redusă cu un total de 2,2 gigawați.

Grevele au loc într-un context politic tensionat, deoarece guvernul francez urmează să adopte bugetul pe 2023 folosind puteri constituționale speciale care i-ar permite să ocolească un vot în parlament, a declarat duminică premierul Elisabeth Borne.

Mii de oameni au ieșit duminică pe străzile Parisului pentru a protesta împotriva creșterii prețurilor.

Liderul partidului de stânga dur La France Insoumise (Franța fără plecăciune), Jean-Luc Melenchon, a mărșăluit alături de câștigătoarea Premiului Nobel pentru Literatură de anul acesta, Annie Ernaux.

Melenchon a convocat o grevă generală pentru marți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.